top of page

Çevresel Sürdürülebilirlik Nedir?

Her yıl dünya çapında 22 Nisan’da Dünya Günü , insanları ortak bir hedefe odaklanmak için bir araya getirme zamanıdır: sürdürülebilirlik. Dünya Günü sitesine göre, 2022’nin teması “Gezegenimize Yatırım Yapın”. Resmi siteye göre, kâr amacı gütmeyen kuruluşun umudu, çevresel sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmak ve işletmeleri, hükümetleri ve vatandaşları “gezegen için bir ortaklık” oluşturmak için birleştirmek. Bazı kuruluşlar, yalnızca Dünya Günü’nü değil, her gün çevresel sürdürülebilirliği ön plana çıkarıyor. Örneğin, Southern New Hampshire Üniversitesi (SNHU) gibi kurumlar, sürdürülebilir bir organizasyon ve kültür yaratmak için öğrencilerini, personelini ve öğretim üyelerini güçlendirmeye yardımcı olmak için bir Sürdürülebilirlik Ofisi oluşturdu.


Çevresel Sürdürülebilirliğin Anlamı Nedir?


Birleşmiş Milletler ( BM ) sürdürülebilirliği basitçe “bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetinden ödün vermeden karşılamak” olarak tanımlıyor. SNHU’da sürdürülebilirlik direktörü Mike Weinstein , “Bu tanımı beğendim” dedi . “Bizden iki şeyi düşünmemizi istiyor; ilk olarak, ‘ihtiyaçlar’ nelerdir? İkinci olarak, kendimizin ötesindeki hayat nedir?”. Weinstein, “ihtiyaçları” temiz su, sağlıklı gıda ve istikrarlı barınma olarak tanımlıyor ve milyarlarca insanın bu ihtiyaçların bazı kombinasyonlarına hâlâ erişemediğine dikkat çekiyor. Küresel kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Water’a göre, yaklaşık her 10 kişiden biri veya 771 milyon insan güvenli suya erişemiyor ( Water PDF Source ). Şimdiki zamanın ötesindeki hayata bakıldığında, çevresel sürdürülebilirliğin geleceğin insanlarının da dikkate alınmasını sağlamak için bir düzeyde özveri içerdiği açıkça ortaya çıkıyor.


Çevresel Sürdürülebilirlik Neden Önemlidir?


Çevresel sürdürülebilirlik, gelecek nesiller için temiz hava, su ve vahşi yaşam gibi kaynakları korumak için önemlidir. Weinstein’ın beğendiği bir diğer önemli sürdürülebilirlik tanımı ise: “İnsan toplumunun ekolojik sınırlarla işlemesini sağlamak”. Bu tanım, gezegen sınırı (PB) kavramı olarak bilinir. Çevrimiçi bir araştırma kuruluşu olan Science’a göre, insanların çevrenin kısıtlamaları dahilinde güvenli bir şekilde nerede çalışabileceklerini tanımlamak için 2009 yılında tanıtıldı . İnsanların sınırları olduğunu anlamak önemlidir ve sürdürülebilirliği korumak için bunların nerede olduğunu anlamak önemlidir. Weinstein’a göre, dünyanın çoğu gezegenin temel işleyişinden oldukça kopuk ve temel faktörleri gözden kaçırmak kolay olsa da. Örneğin, insanlar Dünya’nın üyeleridir ve gezegendeki diğer canlı varlıklarla aynı alanlarda yaşarlar. Weinstein, “Mevcut ekonomik faaliyetimiz bu sınırları görmezden geliyor” dedi. Bir şey açık: çevresel sürdürülebilirlik hayati önem taşıyor çünkü insanın hayatta kalması buna bağlı.


Çevresel Sürdürülebilirliği Nasıl Sağlarsınız?


Çevresel düzenlemeler, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı ( EPA ) gibi kuruluşlardan gelir. EPA, yasaların uygulanmasına yol açan kurallar yazma konusunda kongre yetkisine sahiptir. EPA’ya göre, bu düzenlemeler zorunludur ve aşağıdakiler için geçerli olabilir:

  • İşletmeler

  • Bireyler

  • Kar amacı gütmeyen kuruluşlar

  • Eyalet veya yerel yönetimler

Weinstein, bu düzenlemelerin hesap verebilirlik yarattığını, ancak çevresel sürdürülebilirlik yaratmada başarılı olmaları için hem katı hem de sıkı bir şekilde uygulanmaları gerektiğini söyledi. Zorluk, EPA’nın birikmiş olması ve mevcut kamu altyapılarımızın hesap verebilirlik oluşturamaması olduğunu söyledi. Sinir bozucu gelebilir, ancak herkesin bir fark yaratmaya başlamasının yolları vardır. Peki, sürdürülebilirliğin sağlanmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz? BM, daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmanın yolu olarak hareket eden sürdürülebilir kalkınma için 17 hedef sunuyor. Bu hedefler, aşağıdakiler gibi küresel zorluklara yöneliktir:

  • Temiz su ve sanitasyon : Su israfından kaçınmayı öğrenmek gibi

  • İklim eylemi : Küresel ısınmayı durdurmak için şimdi harekete geçmek

  • Suyun altındaki yaşam : Okyanusları temiz tutmak için plastik poşet kullanımından kaçınmak

  • Karada yaşam : Çevreyi korumaya yardımcı olmak için ağaç dikmek

  • Sorumlu tüketim ve üretim : Kağıt, plastik, cam ve alüminyum gibi maddelerin geri dönüştürülmesi

  • Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar : Bisiklete binmek, yürümek veya toplu taşıma araçlarını kullanmak

Sürdürülebilirlik doğanın kendisinin ötesine geçer. Weinstein, “Ezilen toplulukların çevresel bozulmadan daha ciddi şekilde etkilendiğini aynı anda kabul etmeliyiz” dedi. Herkes gelecek nesilleri düşünerek çalışan güvenli, sağlıklı ve mutlu topluluklara sahip olana kadar sürdürülebilirliği gerçekten elde edemezsiniz.

Çevresel Sürdürülebilirlik
Çevresel Sürdürülebilirlik Nedir?

9 görüntüleme0 yorum
bottom of page